Alan Watts – What If Money Was No Object

Tijdens mijn assessment vorige week, waar ik hier over schreef, raadde één van mijn assessors Alan Watts aan. Het filmpje ‘What If Money Was No Object’ zou precies omschrijven wat ik met dit project wilde zeggen, en ook wat ik de afgelopen jaren heb gedaan. Wat het met mij deed? Dat lees je in dit artikel!

Lees meer

Reactie, zenuwachtig en overweldigend
Het was eng om het te moeten presenteren aan mensen die het echt beoordelen op talent, mensen die er “verstand van hebben”. Heel anders dan wanneer je het aan mensen om je heen laat zien. Ik ben in niets echt geschoold, niet in tekenen, niet in de foto’s die ik maak en zeker niet in de video’s die ik maak.

Vooraf hoorde ik dat er kritische vragen werden gesteld na je presentatie en dat maakte me een beetje onzeker. Wat als ze me zouden afkraken op iets? Alles wat ik presenteerde was van mijzelf, van de foto’s in reclame vorm, video’s tot alle tekst. Het zou meteen heel persoonlijk gericht zijn en dat gaf me een angstig gevoel.

Maar nu dat voorbij is, ik een overweldigende beoordeling heb gehad en ze mij willen helpen bij de rest van mijn ‘weg’ naar waarschijnlijk iets heel moois, ben ik heel erg opgelucht. De vraag of ze me MOCHTEN helpen tijdens de komende jaren, was een gekke vraagstelling, maar met een volmondige ‘Ja’ als antwoord. Natuurlijk.

Waarom het filmpje mij precies raakte
Ik was bang niet goed te kunnen verwoorden wat ik met het project wilde zeggen (het doen wat je leuk vindt en het effect ervan). Ik maak alles duidelijk met beeld; foto’s, video’s en tekeningen. Ik verwoord niks letterlijk in tekst. Natuurlijk weet ik zelf heel goed wat ik er mee wil overbrengen, maar om dit dan ook nog duidelijk te verwoorden én goed over te kunnen brengen onder een bepaalde druk van beoordelen, leek me een uitdaging.
Toen ik afgelopen weekend het filmpje bekeek kwam er precies in naar voren wat ik wilde verwoorden. Het had geen betere boodschap kunnen zijn dan deze, dat ze het hebben begrepen. Dit, samen met een top beoordeling, werd me een beetje teveel. ‘Weet je wel hoe goed je bent en hoe sterk je identiteit is?’, ik geloof het nog niet helemaal.

Tekst van Alan Watts

What do you desire? What makes you itch? What sort of a situation would you like?
 
Let’s suppose, I do this often in vocational guidance of students, they come to me and say, well, “we’re getting out of college and we have the faintest idea what we want to do”. So I always ask the question, “what would you like to do if money were no object? How would you really enjoy spending your life?”
Well, it’s so amazing as a result of our kind of educational system, crowds of students say well, we’d like to be painters, we’d like to be poets, we’d like to be writers, but as everybody knows you can’t earn any money that way. Or another person says well, I’d like to live an out-of-doors life and ride horses. I said you want to teach in a riding school? Let’s go through with it. What do you want to do?
When we finally got down to something, which the individual says he really wants to do, I will say to him, you do that and forget the money, because, if you say that getting the money is the most important thing, you will spend your life completely wasting your time. You’ll be doing things you don’t like doing in order to go on living, that is to go on doing things you don’t like doing, which is stupid. Better to have a short life that is full of what you like doing than a long life spent in a miserable way.
 
And after all, if you do really like what you’re doing, it doesn’t matter what it is, you can eventually turn it – you could eventually become a master of it. It’s the only way to become a master of something, to be really with it. And then you’ll be able to get a good fee for whatever it is. So don’t worry too much. 
 
That’s everybody is – somebody is interested in everything, anything you can be interested in, you will find others will. But it’s absolutely stupid to spend your time doing things you don’t like, in order to go on spending things you don’t like, doing things you don’t like and to teach our children to follow in the same track.
 
See what we are doing, is we’re bringing up children and educating to live the same sort of lifes we are living. In order that they may justify themselves and find satisfaction in life by bringing up their children to bring up their children to do the same thing, so it’s all retch, and no vomit it never gets there.
 
And so, therefore, it’s so important to consider this question:
 
What do I desire?

Binnenkort zet ik mijn presentatie online van mijn assessment, waarbij ik mijn tekst erbij zet. Een heel groot deel kon je al lezen bij mijn twee filosofie artikelen hier en hier, maar het hele ‘online leven’ zal ik dan verder beschrijven, met de link naar het bovenstaande filmpje.

Iedereen bedankt voor alle reacties.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s