Throwback | Kijkje in mijn ‘art portfolio’ van vroeger

Eerder kon je al een kleine throwback zien in deze post. Laatst vond ik ook nog oude foto’s terug van mijn teken portfolio. In de tijd waarin ik veel tekende (hier vertel ik meer over in mijn twee filosofie artikelen: klik hier en hier) besloot ik een fysiek portfolio bij te houden. Ik wist ooit dat ik er iets mee wilde gaan doen en dat het vast dan wel van pas zou komen. Ik heb het later alsnog weggegooid uit bepaalde frustratie. Ik vertel je in deze post waarom, wat er allemaal in stond en daarbij mijn commentaar nu. Bereid je voor op een afgeknipte Beatrix, mijn eerst gezette tattoo ontwerp en een hoop minder mooie foto’s!

Lees meer

Blogfase #1

Ik vond het allemaal heel leuk, dat online bloggen. Maar ik las veel over studies die ik mogelijk hierna wilde gaan doen, waarbij het belangrijk was dat je ook een fysiek portfolio had. Het portfolio maakte ik van A4 papier van karton en ik bestelde vier losse ringen om ze te verbinden. Voorop plakte ik een foto van mij met mijn camera en erin stopte ik alles wat ik tekende en fotografeerde. Ik postte een artikel erover met inhoud op mijn blog, destijds genaamd ‘Kunstmeisje’ en niet snel daarna stond ik ook op het blog van Aline; Paperboats.nl, over hoe je een creatief portfolio maakt:


Ook hadden een aantal vriendinnetjes ook een blog, we deden ‘gastbloggen’ bij elkaar om onze onderwerpen te verbreden en op meerdere fronten kwalitatief goed te zijn, door ieder zijn eigen te talent te laten zien (een Support the Makers project op zeer kleine schaal, zou je kunnen zeggen). Ik was onder andere gastblogger op het blog Girl With the French Name:


Inhoud van het portfolio

Wat ik toen tekende was niet in één stijl te omschrijven, ik wisselde met alles af en wilde mezelf op alle specifieke fronten goed ontwikkelen. Ik had toentertijd toch tijd genoeg naast mijn opleiding en het was hetgeen wat ik het allerleukst vond om te doen. Ik kreeg zelfs aanvragen om iets te tekenen, dat varieerde van personen tot tattoo ontwerpen. Ook dat plakte ik er allemaal in.


Allereerst een voorstel rondje natuurlijk. Dit deed ik uiteraard op pagina #1, ik plakte er (weer) een foto van mezelf in met camera en stempelde ‘this belongs to’ erboven. Daaronder stond voornamelijk met welke camera ik toen fotografeerde, waar ik mijn filmpjes mee maakte (ha-ha, mijn iPhone 4) en welke potloden ik het meest gebruikte in mijn tekeningen.

De eerste tekening die ik terug kon vinden was van (toen nog) koningin Beatrix. Ik wilde ze er in hebben, wat niet heel slim was want ik heb haar halve hoofd er af moeten knippen, dit was namelijk de originele tekening:

Ja, toch wel een heel verschil. Toen vond ik de rimpels voornamelijk goed gelukt, dus oké, die waren nog aanwezig. Meer kan ik er niet over vertellen, ik vind het vooral heel jammer, ha-ha.
De volgende foto had het thema; verschillende emoties wekken met alleen het tekenen van ogen. Een portret tekening wordt al snel sprekend wanneer de ogen goed zijn, en dat wilde ik oefenen. Dus dat deed ik, heel letterlijk. Ik tekende alleen de ogen en plakte deze allemaal onder elkaar:Jammere hieraan vind ik dat het met een fijnschrijver heb getekend en dat je daardoor de mooie schaduw – die je met potlood veel beter kunt aanduiden, niet hebt. Oké ik heb het dan wel met een grijze en zwarte fijnschrijver gedaan, maar dat maakt het niet echt veel beter.

De volgende foto is er een van een geometrische giraffe, waar ik eerder al hier over schreef. Het was mijn eerste geometrische tekening waar ik tevreden over was, dus ook die moest er in. Één van de weinige waar ik nu ook nog over zeg dat ik er wel tevreden over ben.


20160116135207

Dan de bovenstaande foto. Ik kleurde mijn tekeningen nooit in, maar ik vond dat er minstens één in moest waarin ik dat wel had gedaan, omdat ik toch echt alles in dat portfolio wilde hebben. De blending ervan is niet heel top en daarbuiten zijn de wimpers ook wat schaars. Al met al zou ik dat inkleuren nu weer op diezelfde manier doen, omdat ik daar niet vrolijk van word en het mij niet heel erg ligt.


Toen de gitaar die ik mocht customizen, je zag deze ook al voorbij komen in het tweede filosofie artikel wat ik schreef. Ik was daar toen zó trots op dat ik hem er met foto’s in had geplakt.


Items die ook in het portfolio stonden (maar geen foto van heb gevonden)

Natuurlijk waren dat niet de enige dingen die er in stonden, maar wel de dingen waar ik nog foto’s van kon vinden in het portfolio zelf.


Mijn eerste tattoo ontwerp welke echt werd getatoeëerd (in grote lijnen, door de kans op uitvagen waar ik toen nog geen rekening mee hield). Trotser kon je me niet krijgen, hoor.

En natúúrlijk al mijn vele motortekeningen waar ik het in dit artikel uitgebreid over heb gehad. Ik kan wel zeggen dat ik daar ook nog steeds heel tevreden over ben. Ik bestudeerde die motoren van top tot teen en weet nog steeds – bij wijze van, waar de bochies zitten. Mijn leukste tijd van alles denk ik, omdat ik toen veel vraag kreeg en ook mijn eerste, echte teken video maakte. Het begin van alles wat daarop volgde.En natuurlijk al mijn geometrische tekeningen die volgde op de giraffe hierboven in het portfolio. Ook een van de dingen die ik nog steeds graag verder wil ontwikkelen omdat ik het er heel tof uit vind zien.Weggegooid, waarom?
Toen ik hoorde dat we een stand moesten op zetten tijdens onze expositie van ons magazine, tijdschrift én blog, baalde ik enorm. Het is de bedoeling dat je hierbij fysieke items maakt/meebrengt om je onderwerp te verduidelijken. Hoe leuk had het geweest als ik dit portfolio mee had kunnen nemen? Ja, heel leuk. Maar dat kan niet meer.

In de ‘mindere’ periode die ik had aan het einde van mijn vorige opleiding heb ik het in een impuls weggegooid. Het frustreerde me dat het me allemaal langer duurde dan ik wilde, ondanks dat ik wel de juiste, leuke afleiding had gevonden. Ik had er flink de pest in dat ik niet deed wat ik het liefst wilde doen en in een vlaag van enorme frustratie heb ik het weggegooid. Alles? Ja, alles. Gelukkig heb ik enorm veel foto’s gemaakt, waarvan ik er nog een aantal in het web archief van mijn blog heb kunnen terug vinden. Maar balen doe ik zeker.

Ondanks het bovenstaande, vond ik dit artikel wel enorm leuk om te schrijven en dat ik het daardoor op deze manier toch nog hier in kan voegen. Het gaf me echt even het gevoel van toen terug, hoe trots ik toen was en hoe blij ik met mijn portfolio was en alle vraag die ik ernaar kreeg om dingen te tekenen voor anderen.

Verwante artikelen
Calligraphy on paper (een boekje wat ik destijds ook heb gemaakt)
Throwback 2104 | Geometric animals
Niet eerder geposte video’s

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s