Filosofie | Het effect van doen wat je leuk vindt (deel 2)

Laatst vertelde ik in deel 1 van dit artikel (klik hier) dat ik tijdens mijn vorige studie, als afleiding, het tekenen weer oppakte. Mijn eerste doel was vooral mezelf af te leiden van hetgeen wat ik toen minder leuk vond; mijn studie, mijn situatie toen en ‘alles daar omheen’. Het blog hield ik bij voor mezelf als een soort mini portfolio, maar deelde het af en toe wel eens op mijn fanpagina (ha-ha) op Facebook, als ik ergens écht blij en tevreden over was.

Lees meer

 

Beginfase – 2012
Eenmaal opgang met mijn tekeningen, die ik ook fotografeerde, ontdekte ik later ook het filmen. Mijn eerste filmpje (hierboven te zien) die ik maakte ging over een gitaar van een vriend die ik mocht customizen. Naar aanleiding van mijn tekeningen gaf hij mij één van zijn gitaren en zei: ‘Doe er maar mee wat je wilt!’. Na tien keer vragen of hij het wel zeker wist, en mezelf afvragen of ik het hem wel aan kon doen die hele gitaar te verpesten, begon ik er toch aan.

Amateuristisch filmde ik het hele proces met mijn telefoon. Ik plakte mijn telefoon met tape overal aan vast en nam elke move die ik wilde vastleggen op beeld, honderd keer op vanaf ieder mogelijk perspectief. Ik importeerde de beelden, bewerkte ze chronologisch en gooide er een (natuurlijk Coldplay) muziekje onder. En ik maakte de beelden zwart-wit, waardoor de kwaliteit iets beter leek en je niet te maken had met enorme kleur verschillen. Ik was zo trots als een klein meisje die voor het eerst zonder zijwieltjes kon fietsen.

Na lang twijfelen plaatste ik het op Facebook en tot mijn verbazing kreeg ik enorm veel leuke reacties. Ego strelend las ik ze die week iedere avond even door en besloot ik  hier meer mee te gaan doen. Juist omdat ik het zo leuk vond, ook zonder enthousiaste reacties. Offline was ik er immers al veel langer mee bezig.

Simpel gezegd wist ik niet wat ik tekende
Vlak na mijn gitaar filmpje kwam ik een plaatje op Tumblr tegen van een getekende motor. Het zag er heel technisch uit, maar het fascineerde me enorm. Ik besloot hetzelfde te doen, want ik wilde dat ook kunnen. Ik als atechnisch meisje vond dit wel lastiger dan wat ik voorheen tekende. Wist ik veel of ik alle onderdelen op de goede plek had getekend en of ze überhaupt wel allemaal aanwezig waren?
Natuurlijk legde ik het weer vast met mijn telefoon, een welbekend Coldplay liedje voegde ik toe en het bovenstaande filmpje ontstond. Uiteraard zette ik het weer op Vimeo en plaatste het uiteindelijk weer op Facebook.

hoi3

De  volgende ochtend kwam er een explosie van positieve reacties op me af. Niet alleen van mijn vrienden op Facebook, maar ook van buitenlandse motor blogs en andere motor gerelateerde websites. Ik wist niet wat ik meemaakte. Ik stond op een Zweedse motor blog met een artikel ‘Nederlands meisje tekent klassieker’, met daar onder mijn filmpje (zie de afbeelding hieronder). Ik moest het eerst door de vertaalmachine gooien om überhaupt iets van dat hele artikel te kunnen snappen, maar tof wat het zeker. Op een Franse blog werd ik vertaald als ‘Sanne, jeune femme de 20 ans habitant aux Pays-Bas, exprime son talent sur des sujets qui nous son cherts’ en ook daar stond mijn filmpje in de blog post vermeldt (zie de tweede afbeelding hieronder).

(Online artikel is hier helaas van verdwenen)

(Klik hier voor het artikel)

‘Le dessin de mon Sportster par Sanne Snepvangers’
Diezelfde dag had ik ook twee mailtjes in mijn inbox van twee Franse bloggers, of ik hun motor ook op deze zelfde manier wilde tekenen en vast wilde leggen. Over dat antwoord hoefde ik niet lang na te denken, natuurlijk wilde ik dat.
Mijn ritueel volgde, zelfs de Coldplay liedjes bleven en ik wilde echt iets goeds neerzetten. Ik beschreef mijn hele proces niet alleen met mijn video zelf, maar maakte ook foto’s voor een proces artikel tussendoor en voor het eindartikel achteraf. Ik bereidde een heel informatief stuk in het Engels voor om dat mee te sturen, want ja, ik wilde die man niet teleurstellen natuurlijk. Het volgende filmpje volgde:

Met daarbij de twee bijbehorende artikelen:

Klik hier voor het proces artikel; klik hier voor het eindartikel.

Een hele reeks aan referenties volgde en ik kon mijn ogen niet geloven. Ze zeggen altijd dat het beloond wordt wanneer je iets doet wat je leuk vindt, daar je passie in legt en er alles voor doet. Maar dat was toen iets wat ik met een grote korrel zout nam, en me eigenlijk weinig van aantrok.

Pauze
Er volgde een moeilijke periode voor mij, zowel persoonlijk als op school. Ik moest een scriptie schrijven, had examens, een stage die ik voldoende af moest ronden en psychisch zat het op zijn zachtst gezegd niet helemaal lekker daar boven. Het tekenen en ‘alles daar omheen’, zette ik op een lager pitje. Mijn blog veranderde in een portfolio zonder (gevoelsmatig verplichte) wekelijkse updates en echte blog posts, maar alleen nieuwtjes wanneer ik daar tijd voor had.

Back on track 
Sinds een half jaartje probeer ik het weer op te pakken, wat lastig is omdat ik nu (al)weer studeer. Maar ik kan het goed combineren omdat het onderdeel is van mijn content nu, wat ik weer kan gebruiken voor mijn studie. Ik heb mezelf zichtbaar zien groeien de laatste jaren in wat ik doe en daar word ik ook steeds meer voor beloond. De documentaire die ik maakte van Cherouq (klik hier) bereikte ruim 2500 mensen op Facebook (en werd op Tumblr gezet) en mijn laatste filosofie artikel viel ontzettend goed – een bereik van ruim 2100 mensen. Ik werd gevraagd voor het maken van een promotie video voor mijn hogeschool (Fontys) en ik kreeg persoonlijke berichtjes over dat ik mensen door de jaren heen, in moeilijkere periodes, geïnspireerd heb te laten doen wat ik destijds ook deed: afleiding zoeken in iets doen wat je leuk vindt.

 

 

Dankbaar
Hoe simpel het ook klinkt – en werkt, je kunt het heel individueel bekijken en jezelf ermee door mindere periodes heen helpen, net zoals dat bij mij heeft gewerkt. Ik ben deze week echt een beetje ontroerd geweest toen ik zag wat voor invloed mijn documentaire had, hoe mensen erdoor waren geraakt en hoe mijn (in het begin sneaky) creatieve uitspattingen anderen hebben geholpen. Het klinkt heel cliché en dat zal het misschien vast ook wel zijn, maar als je het gevoel hebt dat je ook maar één iemand blij kan maken met iets wat je zelf het allerliefst doet, dan is dat het beste gevoel wat je kan hebben.

Verwante artikelen:
Throwback 2014 | Geometric drawings;
Nooit eerder geposte video’s;
Video | Days during the Christmas season.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s