5 tips die ik gebruik om te studeren


Na een jaar werken is terug naar school gaan niet altijd even makkelijk. Ik moest weer volledig terug vallen in het leersysteem. Inmiddels zijn we een maand verder en kan ik zeggen dat ik mijn routine wel gevonden heb, vandaag deel ik jullie mijn tips!

Lees meer

Het was in het begin behoorlijk aftasten hoe ik het moest gaan aanpakken. Het is nog altijd spannend omdat mijn eerste tentamen week bijna nadert en je geen echt beeld hebt van hoe ze de vragen willen gaan stellen. Na mijn middelbare school met Dalton systeem heb ik nog wel wat onthouden van planningen maken, dus deze gebruik ik ook nog regelmatig nu ik in Tilburg studeer. Ik maak vooral veel lijstjes (ja, heel veel) om overzicht te houden!Goed opschrijven wat je moet doen is het halve werk. Om orde te scheppen in mijn hoofd schrijf ik alles in hokjes en aanstip-vakjes op om overzicht te houden wat ik wel en niet meer moet doen. Zeker omdat wij nooit hetzelfde rooster hebben en ieder vak elke week op een andere dag gegeven wordt, vind ik dit zeker handig.

 

Naast mijn lijstjes in mijn agenda, schrijf ik vaak – als ik een dag vrij ben, ook nog to-do lijstjes. Om goed te kunnen plannen wat ik die dag wil doen, kijk ik in mijn agenda en schrijf ik daarna op wat ik die dag af wil hebben. Ik stem het meestal af op de helft maak werk en de andere helft lees werk. Niet dat ik de hele dag aan één stuk door aan het lezen ben.


Mijn eerste tentamen spelling heb ik al gehad (en gehaald!), maar ook de echte tentamen weken zitten er aan te komen. Om niet alles op het laatste moment nog te moeten leren, maak ik in een to-do boekje van Hema zo’n drie weken vóór de tentamens een planning wat ik welke week wil gaan samenvatten en leren.


Markeren in boeken terwijl ik lees, om het al grotendeels samen te vatten. In de boeken die we hebben staat heel veel hetzelfde, veel voorbeelden en weinig specifieke tekst waar je direct iets aan hebt. Ik probeer daarom ook al een groot deel zelf samen te vatten door te markeren, zodat ik bij het echte samenvatten voor de tentamens niet alles nog eens door hoef te lezen.

Als ik studeer kan ik nooit in een compleet stille ruimte zitten, dan ben ik heel snel afgeleid (gek genoeg). Sinds mijn middelbare school luister ik altijd piano stukken onder het leren, waaronder die van Ludovico Einaudi. Vorig jaar was ik in de Bijenkorf in Amsterdam waar Lavinia Meijer covers speelde op haar harp van Ludovico, ik kocht haar CD en zij signeerde hem voor mij. Sindsdien luister ik nu ook haar muziek tijdens het studeren, zo fijn!


Dit waren 5 tips die ik graag met jullie wilde delen, ik ben benieuwd naar jullie tips!

   

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s